Recent posts

Prozone IT Solutions

SAPA – standardizovana aplikacija za zatvorsku upravu

U svim zatvorima u Srbiji se od nedavno koristi softver koji služi za evidenciju lica lišenih slobode koga je razvio i implementirao Prozone.

Prozone IT Solutions

Veština postavljanja dobrih pitanja klijentu i davanja još boljih odgovora programeru

Neko ko radi kao biznis analitičar bi trebalo da ima širok spektar interesovanja i veština koje ne moraju da podležu isključivo tehničkom znanju i obrazovanju.

Prozone IT Solutions

Iskustvo Senior developera u Prozone-u

Kako bismo rasvetlili šta to znači biti senior u IT timu, popričali smo sa Aleksandrom Orozom, senior Java developerom u našoj kompaniji.

Rad od kuće – za i protiv

Pitali smo kolege kako im se čine rad i organizacija života i radnog prostora, sada već skoro godinu dana nakon početka svih promena koje nam je donela situacija sa Korona virusom.
Trudili smo se da obuhvatimo različite grupe zaposlenih: novozaposlene kojima je posao kod nas prvo radno mesto, anketirali smo neke od kolega koji su se ostvarili kao roditelji, zatim neke od kolega koje rade isključivo od kuće, ali i kolege koje rade isključivo iz kancelarije.
Na rad od kuće su se neki navikli u potpunosti, dok su neki kategorički tvrdili da se nikada neće navići na takav način rada.
Kada pomisle na rad iz kancelarije, najviše su im nedostajali: ljudi, ručak ( koji je važan deo naše svakodnevne rutine u firmi ), ženskom delu kolektiva itekako nedostaje šminkanje i oblačenje, dok je nekim kolegama najviše nedostajalo druženje, priča u prolazu i poneka koleginca 🙂

Prednosti rada od kuće su…

Kao prednosti rada od kuće naveli su da imaju više vremena za samoorganizaciju, da su u mogućnosti da spavaju duže jer ne moraju da izdvoje vreme za put do posla. Mnogi su kao benefite rada od kuće naveli da se zdravije hrane, prave sebi obroke i ne naručuju hranu, kao i to da u pauzi mogu da uključe mašinu za veš!

Mane rada od kuće

Neke od mana rada od kuće su to da su izostavljeni socijalni kontakti, gubi se osećaj pripadnosti timu, nedovoljno prostora u stanu da se izoluju tokom rada i od dece koja se nalaze oko njih, dok je nekima najviše nedostajala udobna stolica, skener i štampač… Kolege koje rade isključivo od kuće su radni prostor organizovale na različite načine, uglavnom su u pitanju bile razne improvizacije: od fotelje, terase, pa prebacivanja iz jedne prostorije u drugu, dok se radni dan uglavnom završavao u ležećem položaju sa laptopom na krilu. Kada su u kancelariji kažu da „mnogo toga mogu rešiti pogledom…“

Šta kažu ukućani?

Ukućani su bili promenljivog raspoloženja na ovu temu. Oni stariji su uglavnom bili puni razumevanja za novonastalu situaciju. Psi i drugi ljubimci su pružali i nastavili da pružaju maksimalnu podršku, dok je sa decom situacija uvek neizvesna. Umeju da iznenade i budu potpuno mirni, dok kolege navode da su „još živi“, i dok je tako sve je u najboljem redu! 🙂

A šta je sa onima koji sve vreme rade iz kancelarije?

Od kada većina zaposlenih radi od kuće, kolege koje rade iz kancelarije kažu da se najviše promenilo to što nema te dinamike i akcije, koja je tipična za radni dan u Prozone- u, te navode da je firma pusta, ali postoji i nešto što su naveli kao veliku prednost, te izdvajamo ovaj odgovor u celosti:
„ Toalet je češće slobodan“! 🙂

Sve u svemu…

Rad od kuće nije negativno uticao na produktivnost naših zaposlenih, naglašavaju da je produktivnost povećana jer imaju više mira, vremena i tišine.
Kolegama koje rade iz kancelarije najviše prija što im je bar deo tima pored njih, jer je tako lakša i lepša komunikacija, dok je onima koji rade od kuće najteže bez tima, kako bi radni dan protekao brže i lepše
Na osnovu odgovora koje smo dobili u našem malom istraživanju, možemo samo da zaključimo da su mišljenja podeljena, ali da ipak većina kolega priželjkuje povratak u kancelarije, pa se samim tim nadamo da ćemo se vrlo uskoroo vratiti normalnom funkcionisanju i zajedničkom radu i timskom duhu, koji je, većini naših zaposlenih, jedan od osnovnih motiva za rad u našoj kompaniji.