Recent posts

Prozone IT Solutions

Šta radi poslovni analitičar, a šta programer?

Razgovarali smo sa Natašom, poslovnom analitičarkom i Branislavom, programerom koji sarađuju na projektu implementacije i održavanja IBM Maximo u nekoliko sektora naftne kompanije.

Prozone IT Solutions

Naših prvih 20 godina – počeci, usponi i izazovi Prozone tima

Strpljenje, upornost i rad čine nepobedivu kombinaciju za uspeh. U ovoj godini kada slavimo 20. rođendan, sasvim smo sigurni da nas je to dovelo do stabilne kompanije koja brojnim industrijama čini posao lakšim i efikasnijim. Iza nas je puno koraka, ili bolje rečeno, kilometara. Bili bismo neiskreni kada bismo rekli da je sve bilo lako. […]

Prozone IT Solutions

Zašto je custom softver pravo rešenje za Vaš biznis?

Od kompanija koje rade na pravljenju custom softvera uvek dobijate bolju podršku od onih koje prave gotove softvere.

Šta radi poslovni analitičar, a šta programer?

Razgovarali smo sa Natašom, poslovnom analitičarkom i Branislavom, programerom koji sarađuju na projektu implementacije i održavanja IBM Maximo u nekoliko sektora naftne kompanije koja je naš klijent već duži niz godina. Zanimalo nas je da čujemo na kojim zadacima rade i kako teče njihova saradnja.

Prozone se bavi implementacijom i održavanjem IBM Maximo softvera u Srbiji i u Kuvajtu. IBM Maximo je kompleksan softver koji olakšava proces održavanja opreme u velikim sistemima. Omogućava praćenje i upravljanje stanjem opreme, svim aktivnostima (preventivnim, korektivnim, investicionim, …) vezanim za održavanje opreme i troškovima. U kancelariji u Novom Sadu na ovom projektu radi tim koga čine poslovni analitičari i programeri. Oni su svakodnevno u kontaktu sa klijentima, a takođe su usmereni jedni na druge.

Koja je uloga poslovnog analitičara u timu?

Nataša: Poslovni analitičar je spona između klijenta i programera. Poslovni analitičar mora pažljivo da sasluša klijenta, razume njegov zahtev, ponudi najoptimalnije rešenje, programeru prenese dogovor i nakon implementacije testira urađeno.

Koja je uloga programera u timu?

Branislav: Programer rešava zahteve klijenta koje mu prezentuje poslovni analitičar.

Da li postoje neke zajedničke aktivnosti?

Branislav: Postoje, često poslovni analitičar i programer moraju zajedno da analiziraju zahteve klijenta, ponekad i da sugerišu klijentu da je potrebno korigovati zahtev.

Gde je granica aktivnosti ovih uloga?

Nataša: Poslovni analitičar je zadužen za komunikaciju i korespodenciju sa klijentom. Kodiranje radi isključivo programer.

Šta su najveći izazovi u poslu poslovnog analitičara kada je Maximo u pitanju?

Nataša: Rad sa ljudima je uvek izazovan. Potrebno je argumentovano ponuditi klijentu rešenje koje je najoptimalnije, u slučaju da se ono  razlikuje od onoga što je klijent zamislio.

Branislav: Da na pravilan način usmeri klijenta da klijent dobije za njega najbolje rešenje.

Šta su najveći izazovi u poslu programera kada je Maximo u pitanju?

Nataša: Kastomizacija standardnih funkcionalnosti Maxima sa ciljem da se klijentu za specifične zahteve izađe u susret.

Branislav: Najveći izazov za programera je da na najbolji način implementira rešenje koje zahteva klijent i da optimizuje kod da se što efikasnije izvršava.

Koja su znanja potrebna za tvoj posao?

Nataša: Potrebno je pre svega dobro poznavanje Maxima i poslovnih procesa klijenta ali i svega ostalog što podrazumeva inženjerski posao uopšte.

Branislav: Java, sql, xml, html, birt, cognos….

Koje veštine je potrebno da usavršavate da bi bili bolji u poslu koji radite?

Nataša: Svakodnevno se trudim da unapredim svoja tehnička znanja kao i soft skills.

Branislav: Na istim veštinama koje koristim u radu. Što ih bolje poznaješ postaješ sve efikasniji. Na to bi dodao DevOps veštine koje uvek dobro dođu

Kako se nosite sa pritiscima u toku rada?

Nataša: S obzirom na svoje radno iskustvo koje je duže od 20 godina,  naučila sam da se nosim sa pritiscima u toku rada, a to su pre svega komunikacione i organizacione sposobnosti.

Branislav: Radi efikasnosti rada, pokušavam da se distanciram i da ne dozvolim da pritisak utiče na moj rad, pošto su pod pritiskom greške učestalije.

Zašto si izabrao/izabrala baš ovo zanimanje?

Nataša: Volim dinamiku i rad sa ljudima. Izazovi koje donosi ovaj posao su veoma zanimljivi.

Branislav: Oduvek sam imao interesovanje za računare, pa je nekako logično bilo da krenenem tim putem. Što se pokazalo kao dobar izbor pošto je posao vrlo zanimljiv dinamičan i pun izazova, sa puno mogućnosti za lični napredak.

Šta biste preporučili budućim mladim kolegama koji planiraju da se bave poslovima kojima se vi bavite?

Nataša: Poručila bih da su napravili dobar izbor i da se neće pokajati.

Branislav: Poručio bih im da budu uporni da dobiju posao u IT i da ih ne obeshrabre propali intervjui. Iz intervuja se uči, a kad ga dobiju, da budu još uporniji pošto posao zahteva dosta angažovanja.