Recent posts

Prozone IT Solutions

Šta radi poslovni analitičar, a šta programer?

Razgovarali smo sa Natašom, poslovnom analitičarkom i Branislavom, programerom koji sarađuju na projektu implementacije i održavanja IBM Maximo u nekoliko sektora naftne kompanije.

Prozone IT Solutions

Naših prvih 20 godina – počeci, usponi i izazovi Prozone tima

Strpljenje, upornost i rad čine nepobedivu kombinaciju za uspeh. U ovoj godini kada slavimo 20. rođendan, sasvim smo sigurni da nas je to dovelo do stabilne kompanije koja brojnim industrijama čini posao lakšim i efikasnijim. Iza nas je puno koraka, ili bolje rečeno, kilometara. Bili bismo neiskreni kada bismo rekli da je sve bilo lako. […]

Prozone IT Solutions

Zašto je custom softver pravo rešenje za Vaš biznis?

Od kompanija koje rade na pravljenju custom softvera uvek dobijate bolju podršku od onih koje prave gotove softvere.

Iskustvo Senior developera u Prozone-u

“Nekome je potrebno 4 godine, nekom 6, a nekom 10 kako bi postao senior. To zavisi od same firme, njene organizacije, vrsta projekata na kojima radiš, okruženja u samoj firmi, i naravno, tebe samog… slušajte sebe jer tako ćete najbolje znati kada ste spremni za naredni korak u svojoj karijeri.”

 

Pozicija seniora sa sobom nosi veću odgovornost za uspeh projekata, nove zadatke i izazove, ali i ulogu mentora mlađim i manje iskusnim kolegama. Kako bismo rasvetlili šta to znači biti senior u IT timu, popričali smo sa Aleksandrom Orozom, senior Java developerom u našoj kompaniji.

Aleksandar Oroz, senior developer u Prozone-u

Kako si se odlučio za programiranje?

Još u srednjoj školi sam više voleo tehničke nauke, i već tada sam znao sam da ću svoje školovanje nastaviti u tom pravcu. U to vreme, IT industrija je bila u usponu, te me je put odveo na Fakultet tehničkih nauka, smer E2, računarstvo i automatika. Nakon završetka fakulteta usledile su prakse i zaposlenje u pojedinim IT firmama. Pre nešto više od tri godine, HR menadžer Prozone-a me je kontaktirala putem LinkedIn-a, i to je bio početak mog rada u Prozone-u.

Kako je izgledao tvoj put u Prozone-u do Senior funkcije?

Kod pozicije seniora je najvažnije iskustvo, ne samo u radu na konkretnim projektima i sa određenim tehnologijama, već i saradnji sa klijentima i kolegama. Iskustvo je presudno jer ono omogućava da u potpunosti odgovoriš svim izazovima. Naravno, nećeš uvek znati odgovor na sva pitanja, ali znaćeš kako da pristupiš problemu.

Nekome je potrebno 4 godine, nekom 6, a nekom 10 kako bi postao senior. To zavisi od same firme, njene organizacije, vrsta projekata na kojima radiš, okruženja u samoj firmi, i naravno, tebe samog. Meni je trebalo nekih 7-8 godina, posle određenog broja uspešno završenih projekata i prikupljenog iskustva osetio sam spremnost da napravim taj korak ka poziciji seniora.

Šta ti se najviše dopada u radu kao Senior Developer?

Verovatno taj osećaj da možeš da odgovoriš na sve izazove koji jedan projekat nosi sa sobom, ali i da podeliš svoje iskustvo sa kolegama. I sam sam bio junior, i znam sa kakvim izazovima se developeri koji su na početku svoje karijere suočavaju. Zato svojim mentorskim zadacima pristupam prijateljski, mlađe kolege znaju da mogu uvek da me pitaju za mišljenje i savet.

Cilj mi je da svi u timu razumemo zahteve i da pronađemo zajedničko rešenje. U firmi imamo interne seminare, gde seniori pričaju o problemima sa kojima se susreću u inicijalnoj fazi razvoja projekta. Volim kada svi zajedno prolazimo kroz svaki aspekt projekata i kada uspemo da ispratimo svaki zadatak od početka do kraja.

S obzirom na to da si dugo deo Prozone-a, šta ti se najviše dopada u radu tvoje firme?

Profesionalna kultura, prijateljska atmosfera i raznolikost projekata. Inicijalno, u Prozone-u mi se dopala mogućnost rada u Kuvajtu, gde sam i otišao nakon nekih pola godine rada u Novom Sadu. Odlazak u nepoznato se ispostavio kao sjajan korak u mojoj dosadašnjoj karijeri, upoznao sam nove ljude i proširio svoju bazu znanja. Tamo sam bio neko vreme, a potom sam se vratio za Novi Sad.

Koliko se ono što radiš razlikuje od posla koji si radio, pre nego što si postao Senior?

Posao seniora je dosta zahtevniji, suočavaš se sa složenijim zadacima, većoj odgovornosti u okviru projekta, obim posla je uvećan, ali uz dobru organizaciju i saradnju celokupnog tima, to sve može da se prevaziđe. Moj zadatak je, na poziciji tehničkog lead-a, balansirati između timeline-ova samih projekata i tehničkih zahteva i doći do izvodljivog rešenja.

Da li nastojiš da unapređuješ svoje znanje i veštine? Da li se profesionalac najbolje usavršava na poslu, ili i dalje ima potrebe za edukacijom?

Generalno govoreći, IT je jedna od najdinamičnijih industrija, gde se promene dešavaju svakodnevno, stalno se razvijaju nove tehnologije, a stare se unapređuju, i zato je neophodno pratiti sve novitete.

Zbog toga mislim da je za svakog inženjera, bez obzira na senioritet, važno da se stalno usavršava. Još od vremena akademskog obrazovanja, u svoje znanje i sticanje novih veština ulažem konstantno, gde se edukujem putem tutorijala, blogova, foruma ili podcast-a. To je za mene kontinuirani proces, koji nikad ne prestaje.

Da li i dalje postoje stvari koje učiš od svog neposrednog rukovodioca?

Naravno, lično smatram da je rad u timu sa iskusnim kolegama jedan od najdelotvornijih, a ujedno i najbržih načina učenja i napredovanja.

Kada bi trebalo da navedeš tri prednosti svoje pozicije, koje bi to bile?

Kako izgleda jedan radni dan seniora u Prozone-u?

U kompaniji radimo po standardizovanim procedurama, tako da u svakom trenutku znaš na kojem si projektu, koji su tvoji zadaci, šta se od tebe očekuje, itd. Svaki zadatak je složen po prioritetu, a u dogovoru sa biznis analitičarem i kroz scrum metodu, i analiziranje trenutne situacije na projektu, može doći do izmene prioriteta, ukoliko za tim ima potrebe. Trudim se da svakom problemu pristupim staloženo i da ga raščlanim na manje segmente, koje rešavam jedan po jedan.

Možeš li nam reći nešto više o projektima na kojima radiš?

Uglavnom radimo projekte koje se tiču naftne industrije, pravimo programe za vođenje administracije u zatvorima, kao i informacione sisteme za zatvorske jedinice u Srbiji. Takođe radimo sa Maximo softverom od strane IBM-a. Svakom timu je dodeljen po jedan projekat, u kome je od velike važnosti neophodna pravilna komunikacija, podržka i transparentnost.

Za kraj, šta bi poručio mlađim kolegama?

Kako bi uspeo u bilo čemu, moraš voleti ono što radiš, i neprestano se usavršavati u tome. Naravno, transparentna komunikacija je ključ uspešnog završetka projekta, ali i rešavanja potencijalnih problema.

Na kraju, slušajte sebe jer tako ćete najbolje znati kada ste spremni za naredni korak u svojoj karijeri.