Recent posts

Prozone IT Solutions

Iskustvo Senior developera u Prozone-u

Kako bismo rasvetlili šta to znači biti senior u IT timu, popričali smo sa Aleksandrom Orozom, senior Java developerom u našoj kompaniji.

Prozone IT Solutions

Rešavanje logističkih izazova i upravljanje lancem snabdevanja u e-trgovini

Kako Vaša kompanija raste, pružanje najboljeg korisničkog iskustva kupcima, poslovnim partnerima i zaposlenima može da postane komplikovano.

Prozone IT Solutions

Kako eCommerce add-on za IBM Maximo može da pomogne vašem poslovanju?

eCommerce add-on je proširenje za Maximo i može se koristiti u softveru za povezivanje sa veb portalom (Vroozi ili BuierKuest) ili određenom prodavnicom.

Da li ste čuli za Pomodoro koji ima veze sa vremenom, a ne sa paradajzom?

Sigurno vam se često dešava da dođete na posao i uz kafu počnete da sastavljate „to do“ listu koja se otegne sa jedne stranice rokovnika na drugu, pa čak i na treću, zar ne?  Ne stignete ni da popišete sve zadatke za taj dan kad vas prekine bar pet Skype poruka, četiri telefonska poziva, tri sastanka i dva nova mejla sa zahtevima da se nešto uradi odmah. Onda, nakon nekoliko sati, vratite se svojoj listi i prvom zadaku sa nje. I tako više energije trošite na borbu sa prekidima, ometačima i bitnim i nebitnim poslovima. Posao se pretvara u pravu bitku. Vi kao vitez sa mačem u rukama probijate se kroz džunglu i krčite put do prvog zadatka. Kada stignete do njega, nastavljate borbu da opstanete u životu dok ga ne završite, a da vam se neplanirani zadaci zalepe za leđa kao pijavice. I tako ceo dan do pet posle podne, a često i duže.

Fotografija preuzeta sa: https://unsplash.com/

Na sreću, postoji jedna tehnika koja može džunglu da raskrči u suncem okupanu savanu. U pitanju je Pomodoro tehnika. Na Google ili Apple store-u ima gomila besplatnih aplikacija koje funkcionišu po ovom principu. Uputstvo je vrlo jednostavno. Skinete aplikaciju, a možete i bez nje – podesite tajmer na 25 i radite samo jedan zadatak, dok ne zazvoni alarm. Nakon toga imate pauzu od pet minuta. Kada istekne pauza, počinje novi ciklus od 25 minuta. Za tih 25 minuta radite SAMO JEDAN ZADATAK. Ne dozvoljavate da vam bilo šta odvuče pažnju. Čekate da čujete zvuk alarma i momenat kada dopuštate sebi  da se prebacite na nešto drugo. Ovo je odlična tehnika koja pomaže da ostanete fokusirani, završavate poslove, da znate šta ste radili u toku dana, da imate osećaj da vam je vreme korisno proteklo. Poseban benefit je taj da imate utisak da vi kontrolišete vreme, a ne da ono upravlja vama.

Fotografija preuzeta sa: https://unsplash.com/

Kažu da je Pomodoro zaista mnogima pomogao. Za početak pomaže u izbegavanju čitanja mejlova kad za to vreme nije, zatim odgovaranju na Viber poruke, telefoniranju, prebacivanju sa zadatka na zadatak itd. Legenda kaže da ima i onih koji su dostigla nivo Pomodoro eksperta – ne dižu glavu, čak i kada im neko svrati u kancelariju, sve dok im ne zazvoni alarm 🙂

 

Ako I pored Pomodora planirate da postanete produktivniji, da se bolje organizujete, pojednostavite I ubrzate svoje poslovne procese, pogledajte koje sve proizvode I usluge nudimo, a tiču se baš ovih unapređenja I boljoj organizaciji posla I vremena.