Recent posts

Prozone IT Solutions

Šta radi poslovni analitičar, a šta programer?

Razgovarali smo sa Natašom, poslovnom analitičarkom i Branislavom, programerom koji sarađuju na projektu implementacije i održavanja IBM Maximo u nekoliko sektora naftne kompanije.

Prozone IT Solutions

Naših prvih 20 godina – počeci, usponi i izazovi Prozone tima

Strpljenje, upornost i rad čine nepobedivu kombinaciju za uspeh. U ovoj godini kada slavimo 20. rođendan, sasvim smo sigurni da nas je to dovelo do stabilne kompanije koja brojnim industrijama čini posao lakšim i efikasnijim. Iza nas je puno koraka, ili bolje rečeno, kilometara. Bili bismo neiskreni kada bismo rekli da je sve bilo lako. […]

Prozone IT Solutions

Zašto je custom softver pravo rešenje za Vaš biznis?

Od kompanija koje rade na pravljenju custom softvera uvek dobijate bolju podršku od onih koje prave gotove softvere.

Zašto je custom softver pravo rešenje za Vaš biznis?

Mnoga preduzeća imaju potrebu za specifičnim softverskim rešenjima koja omogućavaju uspešno pružanje usluga svojim klijentima. Razvoj softvera po meri kreira aplikacije posebno dizajnirane da zadovolje specifične zahteve ovih organizacija i korisnika. Kao kompanija koja već dvadeset godina pruža usluge razvoja i implementacije softvera prilagođenog potrebama korisnika predstavljamo Vam listu razloga zašto smatramo da je custom softver pravo rešenje za Vaš biznis.

 

Rešenje po meri

Razvoj softverskog rešenja, posebno za Vašu kompaniju, obezbeđuje da ono bude prilagođeno Vašim potrebama. Gotov, unapred kreiran softver može da ponudi širok spektar funkcija i funkcionalnosti, ali je napravljen da istovremeno služi različitim kompanijama. S druge strane, custom softver Vam daje mogućnost da učestvujete u njegovom pravljenju i prilagođavanju, a to Vam može pomoći da pronađete nove mogućnosti za optimizaciju Vaših procesa, što dovodi do veće produktivnosti Vaše organizacije. Veća produktivnost znači i finansijsku isplativost na duži rok.

 

Isplativost investicije

Razvoj softvera po narudžbini može izgledati kao skupa opcija na početku, ali na duge staze, ta opcija je nesumnjivo isplativija. Treba imati u vidu da i gotovi softverski paketi takođe uključuju određene troškove jer ste primorani da se Vi njima prilagođavate. Dodatni trošak koji morate da snosite svake godine je i godišnja naknada za licencu koja može varirati usled raznih, često nedovoljno jasnih činilaca. Prilagođeni softver na početku zahteva veća ulaganja, ali troškovi postaju skoro zanemarljivi na duge staze. Pored toga, njegova implementacija se može planirati na osnovu budžeta kompanije i razvijati u skladu sa njim.

 

Prilagodljivost

Poslovno okruženje se stalno menja zbog čega kompanije moraju da se prilagođavaju novim okolnostima kako bi ostale konkurentne. Prilagodljivost custom softvera garantuje da će on odgovarati na sve potrebe Vaše kompanije, čak iako se one vremenom menjaju. Ovo osigurava da softver ispunjava rastuće zahteve Vaše organizacije. S druge strane, karakteristike standardne aplikacije ostaju manje-više konstantne i njima se ne može lako manipulisati. Prednost custom softvera je u tome što imate tim koji može da razume sve Vaše zahteve u bilo kom trenutku i da ih sprovede u delo. Bilo da želite da dodate nove funkcije, povećate kapacitet proizvoda ili jednostavno podržite rastuće zahteve Vaše kompanije — prilagođena rešenja mogu u potpunosti da ispune Vaše zahteve.

 

Kompatibilnost

Poslovanje mnogih kompanija se oslanja na širok spektar softverskih alata koji bi trebalo da efikasno komuniciraju jedni sa drugima kako bi postigli željene rezultate. Ukoliko koristite više alata ili programa u Vašem poslovanju možda ćete imati potrebu da oni međusobno uspešno korespondiraju. Ove funkcionalnosti je veoma teško dobiti u gotovom softveru. One se, međutim, mogu ugraditi u prilagođeni, custom softver. I standardni softveri mogu imati određene opcije za integraciju sa drugim softverom, ali postoje velike šanse da to neće funkcionisati onako kako biste Vi želeli. Dobra implementacija prilagođenih sistema i alata omogućava kompanijama da pojednostave pojedine poslovne operacije i automatizuju neke njegove funkcije.

 

Jednostavnost prilikom korišćenja

Još jedna prednost custom softvera je u tome što je njima lako rukovati jer nisu preobimni i imaju dovoljno funkcija potrebnih za Vaše operacije. Standardni softver može imati mnogo funkcionalnosti na osnovu generičkog skupa zahteva, što ponekad može zbuniti korisnika. Mnoge od tih funkcija Vam možda neće biti potrebne. Alati zbog toga postaju teški za rukovanje. Lakoća korišćenja povećava produktivnost i smanjuje troškove automatizacijom zadataka koji se ponavljaju. Ovo će povećati Vaš profit i dodatno smanjiti troškove Vaše kompanije.

 

Bezbednost

Jedna od prednosti custom softvera je ta što sigurnost koju zahteva Vaša organizacija može biti implementirana u softver. Hakerima je daleko isplativije da hakuju softver koji koristi veći broj kompanija nego unikatni softver koji poseduje samo jedna. Drugim rečima, veća je verovatnoća da će preko ranjivih delova takvih alata pronaći načine da uđu u Vaše sisteme. Sa custom softverom, šanse za upad su znatno smanjene jer koristite sopstveni alat koji uglavnom koristi Vaš sopstveni tim. Proces pravljenja posebno prilagođenog softvera uključuje detaljnu analizu Vaših zahteva, primenu najboljih praksi i uzima u obzir skrivene rizike i probleme koji se mogu pojaviti na tom putu.

 

Otklanjanje dugoročnih rizika

Često kompanije koje prave gotova softverska rešenja objavljuju novije verzije svog softvera i zaustavljaju svaku podršku za starije verzije. To može dovesti da privremenog ili trajnog prestanka rada Vašeg biznisa. Takođe, kompanije bankrotiraju i potpuno prestaju da pružaju podršku. Ako se odlučite za custom softver nećete biti izloženi ovakvim rizicima. Možete da vodite svoj posao bez brige da će celo Vaše poslovanje ili neka kritična funkcija biti ukinuta. Pored toga, ne postoji bojazan da nećete biti u mogućnosti da primite nova ažuriranja ili poboljšanja. Custom softver je uvek dostupan i može se ažurirati koliko god je potrebno.

 

Poboljšana softverska podrška

Od kompanija koje rade na pravljenju custom softvera uvek dobijate bolju podršku od onih koje prave gotove softvere. Većinu vremena, stalna podrška je ugrađena u Vaše ugovore sa spoljnim partnerima, što znači da će postojati namenski tim koji će vam obezbediti održavanje softvera. Ovo garantuje bolje rešavanje problema i otklanjanje kvarova u odnosu na podršku koju pruža standardni softver. Sa gotovim aplikacijama, u potpunosti zavisite od kompanije koja proizvodi softver koji koristite i ne možete da utičete na vreme za rešavanje problema ili dobijanje ažuriranja. Vreme odgovora i otklanjanja eventualnih problema su brži uz prilagođeni razvoj softvera. Kontrola podrške koju ćete dobiti je u Vašim rukama, a ne obrnuto.

 

Prednost u odnosu na konkurenciju

Kao što smo već rekli, custom softver je napravljen isključivo sa ciljem da odgovara potrebama Vašeg poslovanja. Možete dobiti sve vrste jedinstvenih funkcija ugrađenih u sistem koje Vaša konkurencija možda nema. Unikatno rešenje ima potencijal da postane Vaša jedinstvena prodajna ponuda, što Vam može doneti prednost u odnosu na konkurenciju. Originalnost softvera, uz njegov dobar kvalitet i visoku efikasnost, obezbeđuje veće zadovoljstvo kupaca i više posla za Vas na dugi rok.

 

Ekskluzivno vlasništvo

Za razliku od unapred napravljenih softverskih rešenja, softver napravljen za Vaše potrebe omogućava ekskluzivno vlasništvo koje Vašoj kompaniji daje potpunu kontrolu nad njim. To znači da ste slobodni da unesete bilo kakve izmene u njega i iskoristite njegov potencijal u skladu sa Vašim poslovnim potrebama. Pored toga, nikakva licencna naknada, pravila ili propisi Vas ne ograničavaju kada investirate u sopstvenu aplikaciju.

 

Prozone softverska rešenja

Kao što smo rekli na početku, kompanija Prozone ima višegodišnje iskustvo u pravljenju softvera prilagođenih korisniku. O kvalitetu našeg rada govore brojni uspešni projekti koji se nalaze iza nas. Do sada smo imali više nego uspešnu saradnju sa velikim kompanijama kao što su Jugoimport – SDPR, Milšped, Raiffeisen Assistance i mnogim drugim. Posebno smo ponosni na saradnju sa preduzećem DIPOS koje se bavi upravljanjem, izdavanjem i održavanjem nekretnina u vlasništvu Republike Srbije za koju je napravljeno DMS softversko rešenje. Takođe, zahvaljujući SAPA projektu, od nedavno se u svim ustanovama za izvršenje zatvorskih kazni u Srbiji koristi softver koji služi za evidenciju lica lišenih slobode koji smo mi razvili i implementirali.

Ukoliko imate potrebu za kvalitetnim i pouzdanim custom softverskim rešenjima, Prozone Vam garantuje da će Vaše želje i zahtevi biti zadovoljeni na obostrano zadovoljstvo, uz uspešnu i profesionalnu saradnju.